ProBlogger.no

80% Raskere Blogg på Norsk WordPress – Er din blogg treg i dag?

Noen nettsider er ekstremt trege til å laste inn i nettleseren din, vært innom en av dem før? Hvor raskt klikket du deg ut igjen da?

Det er ekstremt viktig med en rask internettside, uansett om du driver en blogg eller en vanlig nettside. For du har selv opplevd det jeg skrev over, du Googler etter noe, er siden du klikker inn på for treg, så tar det deg kortere tid å klikke på neste link og gå inn der i stedet. På den måten kan du miste mange verdifulle lesere på bloggen din.

Blogger du på tjenester som Blogg.no eller WordPress.com, så slipper du å tenke på dette. De har gjort det meste klart i sine systemer for at bloggen din skal være raskest mulig på deres servere. Drifter du derimot din egen blogg, med WordPress.org sin programvare, er det viktig at du gjør alt du kan for å få siden din raskere.

Vi skal her se på hvor siden din står i dag og hva du kan gjøre med det. Du vil kunne ha en 80% raskere blogg uten å bytte server eller webhotell.

Status på din WordPress blogg i dag:

Først må vi finne ut om siden din er god fra før, om du har ordnet dette tidligere eller om du har fått noen til å sette opp bloggen din. Det er ikke sikkert de tenkte på dette når de satte den opp.

Hvor raskt laster WordPress bloggen din i dag?

Hvis du går inn på https://Pingdom.com så får du opp bildet under midt på nettsiden til Pingdom.com.

Her har jeg lagt inn min egen blogg, også er det bare å klikke på «Test Now». Det vil kjøre i gang en test på hvor raskt bloggen din vil laste inn i nettleseren.

Da vil du få opp bildet over når testen er over. Her legger vi fokuset på «Load Time». Det er hvor lang tid bloggen din brukte på å laste inn i en nettleser. Min kommer rett under 2 sekunder nå, men vi startet på hele 10 sekunder før jeg gjennomførte det som kommer under. Er din side 2 sekunder eller raskere, er det stor sannsynlighet for at du har gjort det som kommer, eller at du har en veldig rask server. Får du opp over 2 sekunder så les videre.

Finn ut hva som er feil med din WordPress blogg med Google PageSpeed Insights

Hvis du besøker denne siden: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights så vil du komme til Google PageSpeed Insights. Her kan du teste bloggen din for kjente feil, som gjør den treg. Google vil at du skal ha en raskest mulig blogg. Nettopp fordi de får flere fornøyde brukere om de sender sine brukere til bloggen din og de opplever den som rask. Om bloggen din laster raskere vil det også være større sannsynlighet for at din blogg kommer bedre ut i forhold til søkemotoroptimalisering, siden det gir brukerne bedre opplevelser.

Fyll inn bloggen din på PageSpeed og kjør I gang analysen.

Du får så en oversikt som I bildet over. Her ser du at ProBlogger.no har 96 av 100 faktorer riktig i forhold til hvordan bloggen er satt opp og laster i nettleseren. Det er rundt 90 – 100 riktige faktorer du vil få om du implementerer utvidelsene/plugins som du finner under her. Før jeg la dem til så var bloggen på ca halvparten riktige, så ikke bli skremt av at det er mange ting å rette opp på din WordPress blogg.

Hvis du vil lære litt mer så kan du se igjennom resten av det som står på PageSpeed Insights. Her finner du en liste over alle feilene bloggen har, men også beskrivelser av hva du kan gjøre for å forbedre dem. For at du skal slippe å lære deg alt dette har jeg funnet løsninger i utvidelser / plugins til WordPress som du finner under.

7 Plugins / utvidelser til å få en lynrask WordPress blogg:

Jeg vil her liste opp de forskjellige utvidelsene /plugins for å gjøre bloggen din raskere. Jeg beskriver dem kort, for at du skal vite hva de gjør.

VIKTIG: Pass på at når du gjør endringer på din WordPress blogg, så kan det gå galt. Pass derfor på å ha en backup av databasen og filene dine før du fortsetter, ProBlogger.no ta ikke ansvar for eventuelle datatap / ødelagte blogger! Men skulle du trenge hjelp kan du spørre på kommentarfeltet under, så skal jeg prøve å hjelpe deg! 🙂

Backup plugin: https://wordpress.org/plugins/backupwordpress/

 

Better WordPress Minify – Press CSS og Javascript filene sammen

Denne plugin samler sammen alt du har av CSS/Javascript filer og lager dem om til en stor fil for CSS og en til Javascript. Det gjør at nettleseren slipper å laste inn mange filer når den kun trenger å laste inn 2. Den fjerner også unødvendige kommentarer og mellomrom i kodene dine, noe som vil spare litt plass som kanskje ikke har noe å si tenker du, men 10% spart her på 100.000 brukere er ganske mye. BWP Minify løser mange av problemene som dukker opp i PageSpeed.

https://wordpress.org/plugins/bwp-minify/

 

DB Cache Reloaded – Sørg for at databasen I WordPress får slappe av!

Utvidelsen her sørger for å cache resultatene som database din gir. Det vil si at den mellomlagrer resultatet, slik at om en person er innom et blogginnlegg hos deg, så slipper neste person å vente på at databasen din skal gi ut informasjonen. Da henter den i stedet en fil som dette er lagret i. Noe som gir en raskere nettside. Denne kan trenge noe konfigurasjon, så ville ventet med denne til du har prøvd ut alt annet her.

https://wordpress.org/plugins/db-cache-reloaded/

 

JavaScript to Footer – Dytt Javascriptene til bunn av siden der de hører hjemme, pga de er trege!

PageSpeed forteller deg at du bør legge javascript til bunnen av nettsiden din. Om du ikke vet hva verken javascript er, eller hvordan du får flyttet det, så løser denne plugin dette for deg. Svært lite mer å si om den, bortsett fra at du ser den vil løse problemer i PageSpeed.


https://wordpress.org/plugins/footer-javascript/

W3 Total Cache versus Hyper Cache – Sørger for raskt å vise sidene dine til nye besøkende!


Her kan du velge mellom 2 plugins. Dette er plugins som lagrer sidene dine i filer. Slik at om det ikke skjer noen endring på et blogginnlegg, så er det heller ikke nødvendig å hente alt fra databaser og de andre filene dine for å vise det frem til leseren din. De kommer bra konfigurert fra starten av, og jeg opplever Hyper Cache som den raskeste, mens W3 Total Cache har litt flere valg og gir færre feil i Google PageSpeed Insights. Så hva du velger må du nesten bli enig om med deg selv, eller hva med å prøve ut begge? Bare pass på å ikke ha de aktivert samtidig, det vil bare lage krøll.

W3 Total Cache https://wordpress.org/plugins/w3-total-cache/

Hyper Cache https://wordpress.org/plugins/hyper-cache/

 

WP-HTML-Compression – Komprimerer HTML på din WordPress blogg

PageSpeed Insigt foreslår også at du komprimerer HTML kodene dine. Det er nettopp det denne utvidelsen til WordPress gjør. Den tar all koden du har i HTML på bloggen og presser den sammen, fjerner kommentarer og tar bort blanke tegn. Nettleseren skjønner fortsatt hva som står på siden din, bare at det tar kortere tid å laste den inn, samtidig som siden blir mindre i størrelsen og sparer deg for båndbredde. Det siste er viktig om du har begrensninger på båndbredde.

https://wordpress.org/plugins/wp-html-compression/

 

WP-Optimize – Optimaliserer WordPress sin database

Om du har blogget en stund, så vil det være mye unødvendig i din database. Det kan være gamle spam kommentarer og revisjoner av postene dine som er mellomlagret. Trenger du ikke dette lengre så kan du bruke denne plugin til å fjerne alt dette fra databasen din. Databasen din blir da mindre i størrelse og du vil oppleve at den blir raskere.

https://wordpress.org/plugins/wp-optimize/

 

WP Smush.it – Knuser bildene på WordPress Bloggen din


Smush it, gjør nettopp det. Den sørger for å komprimere og tilpasse alle dine bilder som du har lastet opp i WordPress admin, eller som du kommer til å laste opp. Du får valget under mediebiblioteket ditt i WordPress admin og kan ta alle bildene i samme slengen. Bildene dine blir mindre i størrelsen, men taper ikke kvalitet. Noe som får bildene til å lastes ned raskere.

https://wordpress.org/plugins/wp-smushit/

 

Har du spørsmål, tips eller vil skryte av hvor mye raskere bloggen din ble, så skriv en kommentar!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

6 hendelser på “80% Raskere Blogg på Norsk WordPress – Er din blogg treg i dag?”

 1. Her er det en rekke uvurderlige tips dersom du ønsker en rask blogg basert på wordpress. Har også god erfaring med w3 total cache.

  Selv har jeg «kåla» litt med dette i det siste, da jeg har opplevd siden min som treg. Det hjelper heller ikke at den er på 1.4mb, og at serverene den ligger på nesten daglig har opplevd brute force-angrep.

  Men det som gjorde det store utslaget var å ta i bruk en CDN-leverandør. I går registrerte jeg meg på Maxcdn.com. Man kan enkelt integrere Maxcdn med w3 total, og jeg gikk ned flere sekunder på lastetiden. Det beste jeg har fått med Pingdom web site test er 595ms (!). Og da lå det normalt mellom 3-8 sekunder.

  I GTmetrix har jeg gått ned fra 5-6s til rundt 1 sekund.

  Så vurder en CDN-leverandør om du vil ha ytterligere bedre ytelse.

 2. Velkommen Håkon!

  CDN er det neste jeg skal prøve ut, så bra du tok med egne erfaringer derfra! 🙂

  Om du vil pushe dette videre kan du også få lagt hele databasen til WordPress eller andre løsninger i Clouden, slik som her: https://aws.amazon.com/rds/

  Så har du WordPress dedikerte hosting leverandører som https://websynthesis.com/

  Skriver en ny post når jeg får på plass en CDN leverandør 🙂

 3. Takk for det, Mats. 🙂

  Ja, det kan jo i visse tilfeller gjøre en stor forskjell med CDN.

  Synthesis så utrolig bra ut, mulig det skal vurderes etter hvert.

 4. Hei, så bra med tips. Jeg fikk siden analysert, og resultatet ble 55/100 for mobil og 64/100 for datamaskin. Flere ting som var galt:
  1: Optimalisere bilder (har svært mange…)
  2: Eliminer gjengivelsesblokkering av JavaScript og CSS i innhold som er synlig på nettsiden
  3: Reduser tjenerens responstid
  4: Tilpass nettleserbufring

  Har installert smush it nå, og må ta ett og ett bilde, for å ta alle på en gang virker ikke. Men det jeg lurer på er hvordan løse de andre tingene. Er det noen av de plugin som du har listet opp som passer tror du? Jeg installerte minify, men det ble ikke særlig bedring i analysen. Lurer på om dette med gjengivelsesblokkering har med bruk av Google fonts å gjøre? Og at jeg har lagt inn noe i css som overstyrer css for temaet jeg bruker? Jeg har lest om de tipsene til hvordan løse de tingene som kom fram av analysen, men det er nok for viderekomne, ikke for en vanlig bruker som meg. Skjønner kort og godt ingenting…
  Begynner nesten å lure på om wordpress ikke er helt tingen, synes det er fryktelig tungvint å finne ut av alt mulig, men vet heller ikke om noe spesifikt alternativ som er bra og enkelt og som sørger for en rask side. Sukk… Men, må prøve mer først, og håper på litt hjelp om du har anledning 🙂 Her er siden min:
  https://bilderfrahjertet.com/

 5. Heisann. Jeg er helt fersk på dette med å lage nettsider. Og på analysen fikk jeg til beskjed om å: eliminere gjengivelsesblokkering av JavaScript og CSS i innhold som er synlig på nettsiden + å reduser tjenerens responstid.

  Finnes det noen gode plugins til dette? For jeg skjønner ikk bæret. Aner ikke hvordan jeg skal løse dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.