Veien til topp plasseringer i søkemotorene er ikke så vanskelig som du skulle tro. Det krever selvfølgelig litt manuelt arbeid av deg eller en person som jobber for deg. Det handler nemlig om innholdet ditt, at du sørger for godt innhold på sidene dine som folk faktisk får nytte av og som de vil komme tilbake til. Sørger du for slikt innhold vil du få dine besøkende til å være lengre på siden din og noen av dem vil anbefale innholdet ditt videre på sosiale medier og linke tilbake til deg om det virkelig er bra!
Så hva er egentlig innhold?
Sidene på bloggen din, bloggpostene og alt annet som vises i nettleseren din er innholdet ditt. Det er her du må legge hovedinnsatsen din. Men har du en enkel side med fantastisk innhold som kan hjelpe dine besøkende enormt, men du har kun teksten og bildene, så vil ikke de besøkende finne siden og heller ikke se innholdet ditt i et større perspektiv.
Det er her det neste kommer inn, nemlig linker, de sørger for at du setter innholdet ditt i en bås som kan leses av flere. Mer mening blir lagt i innholdet ditt.
Linker er veien til mer suksess med innholdet ditt
Om du sammenligner innholdet ditt med et leksikon. Så er det utrolig hvor mye god informasjon som faktisk ligger der. Mangler du derimot oversikten over hvilket leksikon du skal starte med, eller innholdsoversikten, så kommer du ikke veldig langt. Linker er på en måte innholdsoversikten din som sørger for at du kan lese mer om forskjellige emner, eller i det hele tatt finne emnet som du startet med. Slik at du havner på riktig side i forhold til hva du er ute etter.
Google må finne sidene dine på samme måte som de besøkende
Det er derfor viktig at du sørger for gode måter å navigere innholdet ditt, med linker som er beskrivende. Google er egentlig kun en kraftig datamaskin som går igjennom tusenvis om ikke millioner av sider hver dag. De baserer seg på at de kan nå alt innhold via linker på siden din, slik at de kan starte på førstesiden din og at linkene dine beskriver hva slags innhold som finnes bak. En hemmelighet her er at innholdet bak linken din må passe med beskrivelsen din i linken.
En link til Støyfjerning på lydopptak, bør inneholde informasjon om nettopp dette. Linker du derimot til samme side med Gratis webdesign, så vil Google forstå at du prøver å lure dem, for de leser sidene dine maskinelt for å finne ut hva slags innhold som ligger bak linken din. Dermed kan du miste rangeringene dine helt, for om du juger om en link, hvorfor skal de da tro at du ikke gjør det med flere sider?
Lag innhold som får folk til å bli
Når du lager en ny side på bloggen din, eller en bloggpost. Så vær tro mot det du skriver om. Sørg for at innholdet ditt passer til linkene du legger inn til siden, mot overskriften på innholdet ditt og introduksjonen til innholdet ditt. Gjør du det så blir folk lengre på siden din.
De besøkende er ute etter informasjon om et spesielt problem, eller noe som interesserer dem. Kommer de til siden din ved en feil, så vil de forlate den rimelig raskt. Passer innholdet til det de lurer på så blir de værende og leser det, til de har fått svar på det de lurte på, eller forflytter seg til andre deler av sidene dine for å lese mer i dybden på emnet. Det er gode besøkende å ha, for det betyr at de får svar og liker innholdet ditt. Sjansen for at de deler det videre blir enorm. Noe som skaper flere besøkende.
Derfor er det ekstremt viktig å linke med gode beskrivende linker, slik at de som er innom sidene dine faktisk forstår hva som skjuler seg bak en link før de går videre til den siden eller bloggposten.
Skrive innhold for søkemotorene
Google og Bing prøver på hver sin måte å rangere innholdet du har på bloggen din på en best mulig måte, nemlig på samme måte som et menneske ville gjort. Nettopp fordi de har ekte personer som bruker dem, og vil opptre på en måte som gjør at du finner det du skal ha, på samme måte som om du spør en venn om noe. Det er ingen lett oppgave siden de bare er datamaskiner, men det er derfor de undersøker innholdet ditt og linker på den beste måten de kan. Alt dette blir rangert med forskjellige tall, Google bruker blant annet noe som heter Pagerank. Det er en rangeringsskala som sørger for å plassere sidene dine i forhold til viktighet. Derfor dukker Wikipedia ofte opp på emner i Google søk, siden de har mye bra og verifisert innhold som er linket sammen på en slik måte at du kan dykke dypt i de aller fleste emner som finnes.
Oppsett for din blogg
Om vi har eksempelet over, så heter bloggen «Wordpress Master», samtidig som vi har 3 blogginnlegg som handler om forskjellige tema i forhold til wordpress. De blir som regel linket til fra førstesiden av bloggen, med den samme teksten som overskriften inneholder. Så leserne dine eller søkemotorene får ikke spesielt mye mer informasjon ut av det.
Tar vi den første bloggposten «Gratis WordPress Design» som et eksempel, så vet du ikke om dette er ferdiglaget design som inneholder reklame, eller om det faktisk er en snill blogger som elsker design og vil gi deg et eget spesialtilpasset design. Erfaringene dine fra andre nettsider vil nok tilsi at dette er noe som er ferdiglaget og inneholder linker eller reklame for de som laget designet. Men du kan ikke være helt sikker.
Sitter du derimot på bloggposten «Få Norsk WordPress» og leser om hvordan du kan få WordPress bloggen din til å bli oversatt til Norsk, så ser du plutselig at midt i innholdet så er det linket til en annen side, i linken står det «Last ned det beste WordPress designet på norsk – oppdatert juli 2013». Ville du da trykket på den?
Jeg regner med at svaret er ja, for du kan anta noe om den besøkende som leser om hvordan han får WordPress til å bli norsk. Det er vanligvis en person som er relativt fersk som blogger med WordPress, og har lastet ned den engelske versjonen. Det første han skjønner han må få til er å få bloggen norsk. Når han da leser om det, er han mest sannsynlig også ute etter et fint design til bloggen. Dermed passer linken veldig godt inn.
Når Google kommer over siden din så vil de også se at linken til «Gratis WordPress Design» også kan være interessant for de som er på utkikk etter et WordPress design på norsk, derfor kan de da legge deg høyt opp på søkeresultatet sitt på et søkeord som «norsk wordpress design». Siden de da har sett at linker som går inn til den siden stemmer overens med innholdet som ligger der, og andre vil også linke til den siden med kommentarer om at det er et norsk WordPress design. På den måten får du flere besøkende fra Google.
Link mellom sidene dine for å komme høyere i søkemotorene
Om du nå ser på bildet over, så vil du se at det er piler mellom bloggpostene dine. De handler om samme tema «Wordpress», så innholdet passer godt sammen. Sørg derfor for å linke mellom forskjellige innlegg på dine egne sider og bloggposter slik at de besøkende kan lese mer om samme emne som du skriver om.
Sørg også for å variere linkteksten i linkene. I eksempelet over viste jeg en variant, men du kan for eksempel skrive: «Populære norske WordPress design», «Alt om gratis WordPress design», «De beste norske WordPress design» eller «Vurdering av norske WordPress design».
Da har du mange forskjellige ord for det samme innholdet, som beskriver det for søkemotorene, men også for de som leser innholdet ditt. De vet hva som skjuler seg bak linken og kan klikke der om de virkelig er interessert.
WordPress er virkelig gode på linker ut av boksen
WordPress er en av de bloggplattformene som er mest kjent i verden. Det er ikke så rart, for søkemotorene elsker blogger med dem og det samme gjør de besøkende. Det er linker til forskjellige kategorier, søkeord og gjerne ofte linket frem og tilbake mellom forrige og neste bloggpost. Det gjør at du aldri havner på en side som er helt uten linker videre, du kan få tilfredstilt din trang til å se noe nytt med en gang.
WordPress kan dessverre ikke få til alt, så forskjellige synonymer og linker i tekstene dine må du stå for selv, slik som beskrevet over. Men gjør du det så vil du merke at det er flere som blir værende igjen på siden din og flere som finner det de skal ha tak i. Da blir de besøkende fornøyd, og du fornøyd med nok besøk på bloggen din. En fornøyd besøkende vil huske siden din og i noen tilfeller linke til deg fra sin blogg eller dele det med venner offline eller online.
Så tilbake til overskriften: Hvordan få 1. plassen på Google?
For å nå frem til 1. plassen på Google for ditt søkeord, så er det viktig at du har innhold som passer til å rangere på det søkeordet. Plasser også linker som jeg viste over i lignende innhold på sidene dine til den siden som du ønsker skal dukke opp.
9 punkts sjekkliste for å komme høyt på Google vil da bli slik:
- Sørg for innhold som beskriver alt om emnet du prøver å rangere for
- Link internt med det samme søkeordet i forskjellige setninger på linkene dine til denne siden
- Skriv gjerne gjesteposter på lignende blogger med linktekster som inneholder søkeordet ditt
- Legg ut artikler på artikkelsider hvor du beskriver litt om emnet du prøver å dukke opp på, sørg deretter for at linkene dine inneholder søkeordet ditt, som peker tilbake til siden din
- Sørg for at du har bilder som passer til innholdet ditt, som har søkeordet i navnet på bilde og i ALT taggen på bildene
- Legger du ut en video i bloggposten din, så sørg for at videoen har navn og beskrivelse som passer godt overens med søkeordet du vil rangere på
- Avslutt bloggposten din som du vil rangere på med en oppfordring til spørsmål og kommentarer, det ser bedre ut for søkemotorene at de som besøker siden din er engasjert.
- Be også leserne dine om å dele linken til bloggposten din på Facebook, Twitter, LinkedIN, StumbleUpon og lignende sider.
- Skriv flere artikler om samme emnet.
Hva har du lært om det å komme høyt i søkemotorene?
Nå har vi vært igjennom en del av det som skal til for å komme høyt opp i søkemotorene med innholdet ditt. Hva har du lært? Er det noe nytt? Ny måte å se det på?
Tankene kan fly fort nå og det kan krible i hendene etter å komme i gang. Det vil ta tid, men sørg for å planlegge innholdet ditt godt, så vil du se at det gir resultater.
Del og kommenter denne bloggposten
Skriv en kommentar under om du lurer på noe mer eller hva du lære av denne bloggposten og bruk de knappene under for å dele bloggposten i sosiale medier!