Hopp til innholdet

5 Steg – Hvordan Fjerne Støy På Lydopptak Til Podcast Med Gratis Programmet Audacity

For mange som driver en blogg, så følger det gjerne med noen podcast episoder. Her får de som følger deg høre din stemme og komme nærmere inn på deg, så det er en god måte å utvide lesergruppen din til de som ikke liker å sitte å lese, men som heller vil høre på det samme eller annet type innhold fra deg. De kan nemlig abonnere på podcasten din via iTunes til sin iPhone, iPod eller lignende.

Derfor kan det være greit å vite hvordan du får best mulig kvalitet på lydopptaket ditt. En av grepene du kan gjøre er å fjerne støy som blir tatt opp.

Har selv et Logitech headset av denne typen, til ca 350 kroner:

Altså ikke det beste headsettet, men det gjør nytten sin inntil jeg får levert min bestilte mikrofon, Blue Yeti J Kommer mer om den senere.

Så la oss sette i gang:

1 Lydfilen vi skal fjerne støy fra med Audacity

Den kan du høre på om du klikker her: MP3 Fil med støy

Filen er tatt opp med Audacity, men du kan bruke lydfiler som er tatt opp med andre programmer.

Audacity finner du her: https://audacity.sourceforge.net/download/

Lydfilen i Audacity

Slik ser filen ut i Audacity etter jeg har brukt opptaksfunksjonen, som er den knappen med rød sirkel inni. Her kan du se til høyre, hvor det egentlig skal være en helt flat linje, at den er litt større enn den burde vært. Det er støyen som er rundt i rommet her jeg sitter akkurat nå. Du bør gjøre som jeg pleier til vanlig å få slått av alt som lager lyd før du starter å ta opp. Det gjelder alt fra eksterne harddisker, vifter, lys som dirrer osv….

2 Marker området som skulle vært stille på lydfilen din i Audacity

Som du kan se over, har jeg brukt musepekeren og klikket ned, dratt den bortover, for å markere området til høyre. Dette området prater jeg ikke på, altså er det kun bakgrunnsstøyen som finnes her. Det er viktig at du kun markerer det stille området, for Audacity kommer til å bruke denne delen til å fjerne støy på resten av filen din.

3 Gi beskjed til Audacity om at dette skulle vært et stille område i lydfilen din

Nå skal vi gi beskjed til Audacity om at det området vi har markert egentlig skulle vært stille. Da går du øverst på menyen i programmet og trykker på «Effekt», og trykker deretter på filteret «Støyfjerning». Da kommer vinduet under opp.

Her skal du kun trykke på «Get Noise Profile». Det gir Audacity den informasjonen den trenger for å kunne fjerne støy på din lydfil. Lukk deretter vinduet om det ikke gjør det selv.

4 Gi beskjed til Audacity om at hele lydfilen din skal renses for støy

For å gi beskjed til Audacity om at hele lydfilen din skal renses for støy, så må du markere hele filen. Det kan du gjøre med musepekeren din slik som vi markerte en liten del tidligere, eller trykke CTRL+A, for å markere alt.

5 Få bort støyen på lydfilen din nå, endelig!

Så går du til menyen øverst i programmet igjen, på «Effekt» og velger nå «Repeter Støyfjerning». Vips, så får du opp bildet under.

Her kan du se at det er stor forskjell på linjen til høyre der hvor det er stille, kontra bildet i punkt 1 lengre opp. Da var det gjort, du har nå en klarere lydfil til din podcast.

Men hvordan høres dette ut?

Klikk her for å høre lydopptaket etter støyfjerningen: MP3 fil uten støy

Lærerikt?

Ønsker du å lære mer om podcasting, så skriv til meg hva du trenger hjelp til i kommentarfeltet under!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *