Myter om det å leve på lånte penger

Denne bloggposten er sponset av Card24.no

Mange sitter med vrangforestillinger om at det er både dumt og uvettig å bruke kredittkort og forbrukslån. Det er nemlig mange metoder for å få bedre og sikrere økonomi ved bruk av dette, om det gjøres riktig.

Et vanlig bankkort har sine begrensninger, det samme med bufferkontoen din (ja for du har en bufferkonto?) du får nemlig ikke like gode vilkår og tilbud å slå til på. Med de fleste kredittkort i dag har du muligheten til å få eksklusive tilbud som bare blir bedre og bedre jo mer du bruker kredittkortet. Dette gjelder rabatter på alt fra drivstoff, matvarer og møblement. Hvem vil vel ikke slå til på det?

Forbrukslån på sin side er det mange som bruker til å pusse opp leiligheten sin, for deretter å kunne få en ny takst som kan understøtte innbaking av et forbrukslån i boliglånet i ettertid. Dette lånet krever mindre dokumentasjon og fås gjerne uten sikkerhet. Kjenner du en takstmann så kan du med fordel gjennomgå planene dine for oppussing på forhånd, slik at du kan satse på det som vil gi mest igjen for oppussingen din. Altså øker du verdien på eiendelene dine og kan nyte godt av bedre levestandard.

Disiplinert kortbruk – Kjøp verdi og unngå verditap

Disse lånemetodene krever derimot disiplin i økonomien og at du da ikke bruker kreditten din til ufornuftige investeringer i objekter som faller i verdi. Det kan være bil, elektronikk, klær og annet. Gjenstandene over vil sørge for at du etterhvert skylder mer enn verdien du har på dem, da er det ikke spesielt morsomt å betale tilbake.

Er gjenstandene du kjøper derimot ute på skikkelige gode tilbud, så kan du med fordel kjøpe dem på kreditt for deretter å betale dem tilbake over tid. Du kan regne ut hva det vil koste deg og være sikker på at du totalt sett sparer penger. Det beste er uansett å betale kredittkortet tilbake til forfall, da unngår du renter og kan i tillegg spare opp bonus og poeng som du nyter godt. Samtidig blir forbruket ditt høyere på ditt kredittkort og du kan kreve bedre renter og betingelser enn om du er en små forbruker. Kredittkortene tjener nemlig penger på å ta gebyr av de du handler hos, så ikke vær redd for at de ikke får sin del.

Skulle livssituasjonen din endre seg raskt, og du har kjøpt en sykkel til 25.000 på 50% tilbud, så skal det heller ikke være spesielt vanskelig å reversere det hele ved å selge den unna på Finn.no.

Mytene om kredittkort og forbrukslån

Myter Realitet
Det er dyrt å bruke kredittkort Om du betaler i tide er det ingen kostnader med kredittkortet, kun bonuser og ekstra gode tilbud du kan benytte deg av.
Forbrukslån er dyrt Om du refinansierer kredittkortgjelden din inn i et forbrukslån vil du oppnå bedre rentebetingelser, som vil spare deg penger i nedbetalingen.
Kredittkort er skummelt og uforutsigbart De fleste kredittkort i dag har egne nettbanker koblet til seg, i tillegg til Apper til smarttelefonen din så du kan ha full oversikt til enhver tid. Det er uvettig bruk som skaper usikkerhet og du venter bekymret på regningen, sørg for å ha kontroll.
Det er tryggere å bruke bankkortet Kredittkort betaler du ikke før du får regningen, med andre ord kan du sjekke opp alle transaksjoner før du betaler. Det kan du ikke med bankkort da pengene blir trukket direkte. Er det noen transaksjoner du ikke har godkjent eller som er ukjente så rapporter det til kredittkortselskapet ditt. De vil da sjekke det opp og se om det er en misforståelse eller feil, og retter selvsagt dette opp for deg.
Utsett betalingen i 9 måneder på forbrukslån er bare lureri Om du har muligheten til å utsette betalingen i 9 måneder, så gjør du det. De fleste tar et gebyr på under 500 kroner for nettopp dette. Det vil si ca 55 kr per måned. Tar du et forbrukslån på 50.000 kroner, og heller setter sparepengene dine på en konto med 4% rente, vil tjene inn ca 166 kroner i måneden på rentene. Differansen er da 111 kroner som du tjener på dette i de 9 månedene om du da betaler inn hele forbrukslånet etter 9 måneder. Totalt sparer du 999 kroner.

Håper du ser litt muligheter og tenker litt annerledes rundt det å bruke kreditten du kan få. Det er ikke bare negativt, det er mange positive sider om du er bevisst og bruker kort og lån fornuftig.

..
Mats Holmvik