Hopp til innholdet

Hvordan unngå skrivesperre når du blogger

Du skriver kanskje din egen blogg, gjesteblogger hos andre og skriver kanskje på en e-bok som du skal gi ut senere. Det er mye å skrive, og det er lett å få skrivesperre. Skrivesperre er når du ikke klarer å få frem et eneste ord på skjermen, eller ordene og setningene får ingen sammenheng. Det er det verste som kan skje forfattere, bloggere og andre som lever av å skrive.

Hvordan få gleden ved å skrive tilbake

Det er måter å få kreativiteten tilbake. Og som regel så handler det om helt andre ting enn akkurat det å skrive. Det er mange faktorer som spiller inn når du skal være på topp mentalt, for å få frem dine ideer.

Det er frykt for at andre har rett, at du ikke er en som skriver for å leve, mat, søvn, standarden din, høre på andres ideer, lese, trene og at du skriver hver dag for å trenge på skrivingen.

En gjennomgang av de viktigste faktorene for å få bort skrivesperren

Unngå for høy standard på skrivingen din: Når du setter for høy standard for deg selv vil du automatisk tenke at alt du skriver er for dårlig. Setter du standarden din litt lavere og bare skriver, så vil du få tilbake mer av gleden. Skriv om hva som helst bare for å starte. Skriv en slags dagbok om hva du gjordet i går, eller tidligere i dag. Det skal ikke publiseres noe sted, så standarden din kan være lav. Ingen restriksjoner.

Les for å få inspirasjon til å skrive: Når du leser så fyller du opp hodet ditt med nye måter å beskrive ting på, du får se andre måter på hvordan du kan få frem ideene dine og du vil legge merke til hva som trigger deg til å lese. Sannsynligheten er stor for at det du skriver vil ha flere lesere dersom du også klarer å skrive på en måte som engasjerer. Det er ingenting som er bedre enn en god bok som du ikke klarer å legge fra deg!

Det er viktig med søvn før du skal skrive: Når du sover så sorterer hjernen din all informasjonen som du kommer over i løpet av dagen. Sover du nok i dag? Det er anbefalt med opptil åtte timers søvn for å få en god natts søvn. Sover du mindre er det sannsynlig at du ikke vil være like kreativ og sette sammen informasjon på en god måte. Så har du sovet for lite, ta deg en lur, men ikke føl at du mister tid på grunn av det, se det som en investering i skrivingen din.

Trening og søvn er viktig for å skrive godt: Har du ikke energi, så kommer det nesten alltid av for dårlig mat og for lite trening. Trening gjør at kroppen din fungerer optimalt når den er i ro. Du får masse endorfiner av trening og det vil gi deg et lettere sinn med godt humør. Viktig å holde vekten på plass også så du unngår  «dinosaur syndromet». I Experts Industry Association hvor Brendon Burchard er en av frontfigurene så har de lagt ut en video som beskriver Dinosaur syndromet. Du finner videoen herhttps://www.expertsindustryassociation.com/monthly2-amen

Mat på den andre siden er viktig for en sunn og god kropp. Kroppen din trenger næring, og riktig næring. Du trenger alle vitaminene og nok vann til å få hjernen til å fungere optimalt. Når du står opp om morgenen er det alltid viktig å fylle på en halvliter til en liter med vann. For når du sover blir det mye vann som forsvinner ut av kroppen. Husk også å spise variert og helst ferske varer.

Lær noe nytt for inspirasjon til å skrive mer: Gå på seminarer, det finnes mange gode som både er gratis og koster penger, og lær noe helt nytt. Gå på kunst gallerier, museum, kino, se en dokumentar eller finn frem i den store jungelen av videoer på Youtube. Når du igjen ser at det er mye å lære er ikke verden så liten lengre og du vil finne mye nytt stoff å fylle skrivingen din med.

Unngå å la andre sette en sperre for skrivingen din: Det er alltid noen der ute som ikke tror på det du gjør. Og kanskje spesielt om du skriver og jobber for deg selv. Motbevis dem! Ikke la dem trykke deg ned og la skrivingen din bli ødelagt fordi du  bryr deg om hva de som tviler på deg tenker rundt det.

Hør på andre som  har noe å lære bort, det vil gi mer motivasjon til å skrive: Dine inspirasjonskilder er viktige. Hør på andre som du respekterer og bryr deg om. Bli god til å stille spørsmål og du vil få gode svar tilbake. Dette er folk som du senere vil høste gode ideer av til nye emner innenfor skrivingen din.

Det aller siste er å SKRIVE! Skriv HVER DAG

Om du så skriver kun tjue minutter hver dag, så er det ufattelig mye mer enn ingenting. Du vil hele tiden trene «skrivemuskelen» din og skrivingen vil bli like lett som å puste etterhvert. Fordi du gjentar det samme dag etter dag. Skriver du kun mye en dag, vil du ikke få den samme treningen som daglig skriving gjør. Som jeg nevnte lengre opp, skriv om hva som helst, men velger du å skrive om et spesielt emne så kan du droppe faktaene i teksten og heller fylle inn det etterpå. Bare legg noen tegn som en påminnelse om at du skal fylle inn mer informasjon senere.

Ønsker deg lykke til med skrivingen!

2 kommentarer til “Hvordan unngå skrivesperre når du blogger”

  1. Fint. Jeg får mange ideer for å skrive. Men jeg bruker også en god måte for å unngå skrivepressen:

    jeg plannlegger innlegger på bloggen min;
    jeg har mange rubrikker på bloggen;
    artikkler mine har en egen struktur;
    jeg leser mye både bøker og blogger;
    jeg bruker Google Alerts for å få nye ideer.

    Jeg tror at en forfatter skal hjelpe kreativitet sitt.

  2. Hei Daniele!

    Det virker som du har god struktur på din egen skriving, og det er veldig bra!

    Google Alerts er helt fantastisk til å følge med på emner man er interessert i og gjerne om seg selv også for å se hvor du blir nevnt på nettet.

    Ønsker deg lykke til videre med skrivingen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *